Muistoissamme ruunihallakko norjanvuonohevostamma Signiella LAC (VH11-053-0142), 142cm, 02.11.2011-11.04.2015
Ella lopetettiin 22,5-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia
KTK-III, YLA2, KRJ-I

Palkittu YLA2 (125p.) 15.08.2013
Palkittu KRJ-I (101,5p.) 15.09.2013
Kantakirjattu III-palkinnolla (69p.) 30.10.2013


i. Trublik Esbjörn Ch, YLA2, KRJ-II
nvh, hkko, 143cm
ii. Idor Jordbær
nvh, hhkko, 143cm
iii. Jet Sandstøle evm
nvh, hkko, 142cm
iie. Idor Jannette evm
nvh, hkko, 144cm
ie. Ekelund's Kjæreste
nvh, hkko, 142cm
iei. Ekelund's Fryktløs evm
nvh, hkko, 145cm
iee. Ekelund's Kjære evm
nvh, hkko, 141cm
e. Signy v. Pijnboompit VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, KRJ-II
nvh, rnhkko, 139cm
ei. Artemis
nvh, rnhkko, 145cm
eii. Kompis Småbo evm
nvh, rnhkko, 145cm
eie. Icy Down evm
nvh, rnhkko, 145cm
ee. Seoigh
nvh, hkko, 147cm
eei. Romeo evm
nvh, hkko, 148cm
eee. Princess Zafiira evm
nvh, rnhkko, 148cm

sukuselvitys

Ellan isä Trublik Esbjörn on hyvin menestynyt koulupainotteinen vuonohevosori. Eskolta löytyy yli 50 sijoitusta kouluratsastuksessa sekä yksi sijoitus kenttäratastuksessa. Näyttelyissä Esko on pärjännyt suht hyvin, ori onkin saanut Ch-arvonimen. Kantakirjassakin ori on käynyt, mutta pisteet eivät riittäneet palkinnolle asti. Hyvän menestyksen ansiosta Esko on palkittu myös YLA2-palkinnolla. Luonteeltaan Esko on lempeä ja miellyttämishaluinen, näitä luonteenpiirteitä se onkin periyttänyt jälkeläisilleen. Väriltään Esko on hallakko ja säkää löytyy 143cm.
Ellan isänisä Idor Jordbær on komea, harmaanhallakko ori. Jokelta löytyy säkäkorkeutta 143cm. Painotukseltaan se on koulupainotteinen Ellan tavoin ja se on sijoittunut päälle kaksikymmentä kertaa helpoissa luokissa. Näyttelyissä ori ei ole kertaakaan näyttäytynyt, mutta valjakkoajossa ori on saanut yhden sijoituksen. Luonteeltaan se on hieman kekseliäs, tekee usein kaikenlaisia jekkuja ja osaa hölmöillä. Ratsuna se on reipas, mutta osaa keskittyessään kulkea upeasti.
Joken isä Jet Sandstøle oli myöskin harmaanhallakko ori. Simon syntyi Norjassa, josta se myöhemmin myytiin Ruotsiin. Orilla oli upea rakenne, joka tietenkin huomattiin heti uudessa kodissaan ja hyvä luonne tähän lisättynä oli kuin unelma. Oria kierrettiin näyttelykehissä, joissa se sai erityisesti huomiota sen upeista liikkeistä ja hienosta ulkonäöstä, joten se ei ollut yllätys että kotiinviemisinä oli usein luokkavoittajan palkinto, ja joskus myös BIS-palkinto. Se kilpaili myös kouluradoilla ja suoritti helposti HeA'n radat ja keräsi useita ruusukkeita kisoista. Myöhemmin ori siirtyi kokonaan jalostuspuolelle ja sen hienoja jälkeläisiä voi nähdä ympäri pohjoismaita.
Joken emä Idor Jannette oli kaunis harmaanhallakko tamma. Varsana se oli vähän hankalempi käsitellä, mutta kun ikää kertyi niin nämä ei-toivotut luonteenpiirteet katosivat. Sen rakenne oli hieno ja se aloitti näyttelyuransa jo varsana. Seitsemänvuotiaaksi saakka se kiersi näyttelyitä ja kilpaili kouluratsastuksessa HeB'n tasolla, kunnes se sai ensimmäisen varsansa. Sillä harrastettiin myös valjakkoajoa, mutta kisoihin asti sillä ei menty.
Ellan isänemä Ekelund's Kjæreste on kaunis koulupainotteinen tamma. Säkää siltä löytyy 142cm. Essi kilpaili koulukisoissa hyvin menestyen, yli 20 sijoitusta saaden. Nyttemmin sillä ei ole enää kisattu, eikä sillä ole tiettävästi muita jälkeläisiä kuin esko. Essi starttasi myös yhdessä valjakkokisassa, jossa se myös sijoittui. Luonteeltaan tamma on ihmisrakas ja miellyttämishaluinen, ratsuna siitä kuoriutuu hieno kouluratsu.
Essin isä Ekelund's Fryktløs oli hieno norjalainen, 145 cm korkea, ori. Ori oli väritykseltään ruunihallakko. Ori kilpaili menestyksekkäästi kouluratsastuksessa vähän vaativimmissakin luokissa, mutta myös esteratsastuksen ja valjakkoajon puolella se saavutti muutamia sijoituksia. Sen rakenne ja liikkeet olivat ihan hyvät, niillä se ylsi kantakirjassa II-pakinnolle. Luonteeltaan se oli rauhallinen, vaikkakin se osasi välillä olla myös orimainen. Ratsuna se oli nöyrä ja kuuliainen ja tätä se on periyttänyt myös jälkeläisilleen, jotka ovat kilpailleet menestyksekkäästi kouluradoilla.
Essin emä Ekelund's Kjære oli mukava tamma, joka vietti elämänsä kasvattajallaan harrasteratsuna pieniä kisoja kisaillen. Reetta oli ystävällinen, vaikka joissakin tilanteissa itsepäisyyttäkin löytyi. Pikkukisoissa se oli lähes aina kärkikolmikossa, sillä olisi varmasti päästy pitkälle jos omistajalla olisi intoa siihen riittänyt.

Ellan emä Signy v. Pijnboompit on kuvankaunis vuonotamma, jolta säkää löytyy 139cm. Tammalla on erinomainen rakenne sekä upeat liikkeet, minkä ansiosta se on saavuttanut VIR MVA Ch-arvonimen. Kantakirjassa tamma ei ole käynyt, koska tilaisuuksia ei ole tullut, mutta on sinne menossa kunhan kantakirjatilaisuuksia tulee. Tamma on kisannut He A-tasolla ja menestynyt hienosti. Signy on palkittu YLA2- sekä KRJ-II-palinnolla. Luonteeltaan Signy on ystävällinen ja kaikkien kaveri. Väriltään tamma on ruunihallakko.
Ellan emänisä Artemis on komea koulupainotteinen ori. Tältä ruunihallakolta orilta löytyy säkää 145cm. Orilla on kilpailtu muutamissa koulukisoissa ja sijoituksia on kertynyt reilu kymmenen kappaletta. Orilla ei kovin aktiivisesti kisata, ja sitä ei ollakaan nähty kisakentillä pitkään aikaan. Oria on käytetty jonkin verran jalostukseen, siltä löytyy tällä hetkellä neljä jälkeläistä. Luonteeltaan ori on kiukkuinen ja vaativa, ei ollenkaan alottelijoiden poni. Tätä luonteenpiirrettä se ei kuitenkaan ole periyttänyt jälkeläisilleen, ei ainakaan Signylle.
Artemiksen isä Kompis Småbo oli ruunihallakko vuono-ori. Säkää siltä löytyi 145cm. Orilla kilpailtiin menestyksekkäästi koulukisoissa aluetasolla, valjakkokisoissakin se nähtiin muutamaan otteeseen, siellä tosin menestys ei ollut yhtä hyvää kuin koulupuolella. Ori siirtyi kunnon kilpailu-uran jälkeen kokonaan siitosorin hommiin ja siltä löytyykin useita hienoja jälkeläisiä, jotka ovat perineet isänsä koululiikkeet. Toki myös muissakin lajeissa ovat Småbon jälkeläiset menestyneet.
Artemiksen emä Icy Down oli kaunis ruunihallakko tamma, säkäkorkeudeltaan 145cm. Tammalla kilpailtiin aktiivisesti koulu- ja valjakkokisoissa. Menestystä se saavutti molemmista lajeista, mutta koulu oli enemmän sen juttu. Tamma oli luonteeltaan erittäin miellyttämishaluinen ja teki aina parhaansa onnistuakseen. Tämän ansiosta sen keskittymiskyky riitti vaikeampiinkin liikkeisiin kouluradoilla. Näyttelyissäkin Icy pääsi kiertämään, mutta sieltä ei sen suurempaa menestystä tullut, se sijoittui keskinkertaisesti ja palkinnot vaihtelivat II- ja III-palkinnon välillä.
Ellan emänemä Seoigh on siro ruunihallakko tamma, säkäkorkeudeltaan 147cm. Tammalla on kilpailtu kouluratsastuksessa muutaman kerran ja sijoituksia on kertynyt 14kpl. Tammalla ei olla moneen vuoteen enää kilpailtu eikä sen kummemmin siitä ole kuulunut. Luonteeltaan Seoigh on kiltti ja ihmisystävällinen, hieman kankea ja laiska ratsastettava. Siitä huolimatta sillä pystyy menemään pitkälle, jos selässä on oikea ratsastaja. Jälkeläisiä tammalla on tällä hetkellä kolme, eikä ole tiedossa, että olisi enempää tulossakaan.
Seoighin isä Romeo oli komea ja massiivinen harmaahallakko ori. Säkää siltä löytyi 148cm. Orilla oli erittäin näyttävät liikkeet ja se huomattinkin heti ensimmäisenä kisapaikalla. Orilla kilpailtiin lähinnä kouluratsastuksessa, missä menestys oli loistavaa. Se oli kuuliainen ja pehmeä ratsastettava, mutta silti vaativa. Näyttelyissäkin ori saavutti mainetta ja mammonaa, tammanomistajat häkeltyivät joka kerta, kun näkivät tämän orin. Orin siirtyessä jalostuskäyttöön se saikin useita astutuspyyntöjä. Romeo sai useita hyvin liikkuvia jälkeläisiä, jotka jatkavat sen perittyjä taitoja.
Seoighin emä Princess Zafiira kilpaili este- ja koulukisoissa keksinkertaisella menestyksellä. Tämä ruunihallakko tamma kilpaili esteillä 80cm luokissa, mutta vähän heikompien liikkeittensä takia kouluratsastuksessa se ylsi ainoastaan Helppo B-tasolle. Kilpailupaikalla se kuitenkin hurmasi kaikki kauniilla ulkomuodollaan, jolloin kaikki unohtivat katsoa sen liikkeitä ja kiinnittivät huomiota vain Zafiiran ulkomuotoon. Säkää tammalta löytyi 148cm, joten aikuisetkin pystyivät tammalla hyvin ratsastamaan. Se olikin suosittu harrasteratsu ja erityisen suositun siitä teki sen lempeä luonne. Jälkeläisiä Zafiira sai kolme kappaletta.

Jälkeläiset

Synt - skp/nimi - isä - omistaja
30.05.12 - o. Vidar LAC - Nattesøvn v. Pijnboompit - Mariella
23.01.13 - o. Drømmeverden LAC - Nattesøvn v. Pijnboompit - Huttis
21.04.13 - o. Sivert LAC - Sigfrødr NB - suba
08.10.13 - t. Silje LAC - Edri Mathemin - Cynoria

Valmennukset/päiväkirja

23.04.2012 kouluvalmennus, valmentajana Emmi
Ratsukon ravailtua ja laukkailtua aluksi aloitimme hommat tarkoituksena saada Nella hyvin kuulolle. Kehotin ratsukkoa tulemaan toiseen päätyyn pääty-ympyrälle. Tehtävänä oli aluksi siirtymiset käynnistä harjoitusraviin ja toisin päin. Muutaman raviaskeleen jälkeen käyntiin, ja samantien uudestaan raviin. Alussa Nella teki siirtymiset hieman hitaasti, mutta loppua kohden se alkoi jo herkistyä ja kuunteli apuja hienosti. Sitten vaihdettiin siirtymiset ravista laukkaan samalla tekniikalla. Hienojen siirtymisten jälkeen vaihdoimme lisätyn käynnin ja lisätyn ravin pariin. Käynnissä lisäykset onnistuivat tosi hyvin, mutta ravissa askel olisi voinut venyä vielä enemmän. Viimeisenä tehtävänä oli vastalaukka. Ensin Nella ei olisi mielellään halunnut mennä vastalaukkaa, mutta suostui kuitenkin sitten tottelemaan ja laukkasikin hienon tasapainoisesti. Tähän sitten aloimmekin lopetella valmennusta ja teetätin Huttiksella vielä istuntaharjoituksia loppukäynneissä.

10.08.2013 päiväkirjamerkintä
Nyt olemme Ellan kanssa valmistautuneet laatuarvosteluihin. Viimeisin varsa syntyi toukokuussa, joten nyt on ollut hieman aikaa palautella tamman muistiin koulukiemuroita ja työntekoa. Edelleen osallistumme KRJ-cupeihin aina kun mahdollista, mutta tähän mennessä ei niin hyvällä menestyksellä. Ellan emäkin kantakirjattiin juuri II-palkinnolla, valitettavasti Ella ei ole emänsä ulkomuotoa perinyt, mutta kantakirjaan olisi tarkoitus mennä kokeilemaan miten käy, josko siitä nyt tykättäisiinkin. Vielä en ole varma miten Ellan siitospuolella käy, teetämmekö vielä varsoja vai jääkö varsojen lukumäärä kolmeen. Toki olisi hienoa nähdä usempi vuonohevoskasvatti kilpakentillä, mutta kysyntyä tälle rodulle ei ole ollut kovinkaan hyvä. Ehkä vielä yksi tai kaksi varsaa tulossa, jos oikein kiva ori löydetään, josko sieltä tulisi tammavarsa, kun sitä kovasti olemme Ellalta odottaneet. Kesän aikana tamman mahakin on hieman kasvanut, on pitänyt ottaa se öiksi sisälle ettei tamma nyt ihan räjähdä, näyttää siltä että olisi tiineenä, mutta sitä se ei valitettavasti ole. Nyt siis kunnon kuntokuuri edessä ja operaatio mahanpienennys alkakoon!

Kilpailukalenteri

NJ:n & VSN:n alaiset näyttelyt

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
21.03.12 - Duren - nvh tammat - VSN - 1/6 SW4
26.05.12 - Duren - nvh tammat - VSN - 3/14 RCH
30.11.13 - Cresendo - nvh tammat - VSN - 3/8 RCH
15.12.13 - Golden League - nvh tammat - VSN - 4/12 RCHERJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
19.02.12 - Elm Ponies - 50cm - ERJ - 7/49

KRJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
25.11.11 - Hex Sporthorses - Helppo A - KRJ - 1/50
26.11.11 - Hex Sporthorses - Helppo A - KRJ - 4/50
28.11.11 - Hex Sporthorses - Helppo A - KRJ - 1/50
29.11.11 - Strand Belgiums - Helppo A - KRJ - 8/100
30.11.11 - Strand Belgiums - Helppo B - KRJ - 8/100
05.12.11 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 1/50
06.01.12 - Privas Park - Helppo B - KRJ - 2/100
16.02.12 - Championtalli - Helppo B - KRJ - 5/60
02.03.12 - Viehättävä - Helppo A - KRJ - 1/50
04.03.12 - Viehättävä - Helppo A - KRJ - 3/50
10.03.12 - Heijastus - Helppo B - KRJ - 5/40
12.03.12 - Heijastus - Helppo B - KRJ - 4/40
16.03.12 - Malkamäki - Helppo B - KRJ - 3/80
22.03.12 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 1/60
10.04.12 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 4/60
22.04.12 - Ashcroft - Helppo A - KRJ - 4/41
25.04.12 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 3/60
27.04.12 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 2/60
29.04.12 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 2/60
30.04.12 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 7/60
11.05.12 - Väinölä - Helppo A - KRJ - 1/40
28.05.12 - VRT Xample - Helppo A - KRJ - 8/65
03.09.12 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 1/60
03.09.12 - Lai'e - Helppo B - KRJ - 1/40
05.09.12 - Lai'e - Helppo B - KRJ - 5/40
06.09.12 - Lai'e - Helppo B - KRJ - 6/40
02.11.12 - Taavilan suomenhevoset - Helppo A - KRJ - 5/50
27.11.12 - Escanor - KN Special - KRJ - 3/28
03.12.12 - Cabin 21 - Helppo A - KRJ - 2/40
06.12.12 - Cabin 21 - Helppo A - KRJ - 6/40
06.02.13 - Koston suomenhevoset - Helppo A - KRJ - 1/60
09.02.13 - Mörkövaara - Helppo A - KRJ - 5/50
10.02.13 - Koston suomenhevoset - Helppo A - KRJ - 4/60
11.02.13 - Mörkövaara - Helppo A - KRJ - 5/50
11.02.13 - Jindabyne - Helppo A - KRJ - 3/40
13.02.13 - Mörkövaara - Helppo B - KRJ - 7/50
15.02.13 - Jindabyne - Helppo A - KRJ - 2/40
28.02.13 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 2/60
02.03.13 - Oldfinion - Helppo A (KRJ-cup) - KRJ - 16/202
05.03.13 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 5/60
17.03.13 - Takkura - Helppo A - KRJ - 1/30
04.04.13 - Suprant - Helppo A - KRJ - 5/50
05.04.13 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 8/100
06.04.13 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 5/40
10.04.13 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 8/100
12.04.13 - Raivio - Helppo A - KRJ - 4/40
13.04.13 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 1/40
17.04.13 - Jindabyne - Helppo B - KRJ - 6/40
23.04.13 - KK Bailador - Helppo B - KRJ - 6/50
30.04.13 - Fiktio - Helppo C (KRJ-cup) - KRJ - 3/284
13.05.13 - Satulinna - Helppo A - KRJ - 3/30
17.05.13 - Satulinna - Helppo A - KRJ - 2/30